U školi otvorene kohezije (pilot projekt)

Gimnazija Franje Petrića odazvala se javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sudjelovanje u pilot projektu „U školi otvorene kohezije- At the school on Open Cohesion, ASOC“.

Cilj provođenja projekta je poticanje kulture aktivnog građanstva kod učenika, te osvješćivanje učenika o mogućnostima kohezijske politike i EU fondova. Poseban je naglasak na podizanje svijesti o važnosti ravnomjernog razvoja svih regija Europske unije te utjecaj kohezijske politike na svakodnevni život građana.

 

Osim naše škole, odabrane su još četiri škole s područja Republike Hrvatske: X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba, Srednja škola Obrovac iz Obrovca, Gimnazija Gospić i Gimnazija Nova Gradiška. Pilot projekt koji ove godine kreće u Hrvatskoj, provodi se po uzoru na talijanski model prisutan u Italiji od 2013./2014. godine.

Tijekom 2019./2020. školske godine učenici će imati zadatak odabrati projekt iz lokalne zajednice koji je financiran sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, pratiti njegovu provedbu, analizirati sve dostupne podatke i informacije. Prilikom istraživanja projekta učenici će imati podršku nastavnika, regionalnih koordinatora, organizacija civilnog društva te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Svoje istraživanje učenici će predstaviti u svibnju 2020. godine. Stručno povjerenstvo će odabrati najbolji rad, a nagrada je sudjelovanje na „Europskom tjednu regija i gardova 2020.“ u Bruxellesu.

16. prosinca 2019. godine u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana je uvodna konferencija Pilot projekta “U školi otvorene kohezije“. Konferenciju je otvorio ministar Marko Pavić koji je prisutnima izrazio zadovoljstvo idejom da se učenike na ovaj način uključi u praćenje razvoja lokalne zajedenice. Osim ministra, vrijedne informacije prisutni su mogli dobiti od strane predstavnika ASOC projekta u Italiji, gospodina Gaimnamarca Guazza.

U projekt su uključeni učenici trećih razreda: Ivan Mile Kozulić, Fani Čeović, Mare Žunić, Oliver Gojković, Martina Bačić, Jakov Zorić, Ivan Grašo, David Blaslov, Hana Begić i Ema Žilavec. Voditeljica projekta je pedagoginja, Antonija Kero, a zamjenica voditeljice nastavnica Ana Žaja.

Nakon odrađenog prvog sastanka, učenici su odabrali projekt „ZADAR BAŠTINI“. Riječ je o projektu čini je cilj stvaranje integriranog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra putem obnove nepokretnih kulturnih dobara. Projekt je podijeljen u četiri komponente: Providurova palača, Bedemi zadarskih pobuna, Jačanje kapaciteta i Promocija destinacije. Napravili smo plan istraživanja i podijelili se po ulogama. Dalje nam slijedi puno istraživanja, kritičkog mišljenja, analize i kreativnog izražavanja, a sve sa svrhom što kvalitetnijeg predstavljanja projekta i njegovog utjecaja na razvoj našeg grada.

Naziv našeg projekta je: Zadarska baština pod EUzvijezdama

Naziv tima: Edu-Akcija

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram